Forebygging

Noen viktige punkter for å forebygge datainnbrudd:

  • Reduser faren for misbruk av enheter koblet til Internett
  • Ikke åpne ukjente vedlegg og lenker i e-poster fra avsendere du er usikker på
  • Vern godt om dine passord, pinkoder og brukernavn
  • Aktiver tofaktorautentifisering
  • Oppdater datamaskinen din, mobiltelefonen din og programvare jevnlig
  • Ta sikkerhetskopier
  • Vær forsiktig med å koble til offentlige nettverk
  • Vær forsiktig med å bruke offentlige USB-porter
  • Vær oppmerksom på falske e-poster

Her kan du lese mer om hvordan du forebygger et datainnbrudd.

Hva gjør du hvis uhellet er ute?

Vi lever i en digital verden der personvernutfordringer stadig er tilstede. Dessverre kan det hende at du opplever at personlige opplysninger har blitt delt utilsiktet, eller at en tredjepartsapp har fått uønsket tilgang til dine data. rutiner og huskeregler som kan hjelpe deg med å håndtere situasjonen på en effektiv måte. Les mer om de vanligste formene for datakriminalitet her.

Bevar roen

Ta noen dype pust og fokuser på å handle på en rasjonell og målrettet måte.

Evaluer situasjonen

Finn ut hvilken type informasjon som er blitt delt eller hvilken tilgang tredjeparten har fått. Identifiser omfanget av lekkasjen for å kunne iverksette egnede tiltak.

Bytt passord

Øyeblikkelig etter en datalekkasje bør du endre passordet ditt for de relevante kontoene. Bruk sterke og unike passord som inkluderer en kombinasjon av tall, bokstaver og spesialtegn. Les mer om passord her.

Overvåk kontoaktivitet

Hold øye med aktivitetene på kontoen din. Se etter mistenkelig aktivitet, uautoriserte endringer eller tegn på misbruk. Meld fra til plattformen eller selskapet hvis du oppdager noe mistenkelig.

Søk hjelp fra fagpersoner

Kontakt relevante myndigheter, som for eksempel personvernombud eller politiet, avhengig av alvoret og jurisdiksjonen til hendelsen.

Begrens deling av personlige opplysninger

Vurder nøye hvilken informasjon du deler på nettet og begrens delingen av sensitiv data så mye som mulig. Les mer her.

Revider app-tilganger

Gå gjennom hvilke apper som har tilgang til dine personlige opplysninger og fjern tilgangen for de du ikke lenger har tillit til. Kontroller også hvilke tillatelser hver app har og juster dem etter behov.

Oppdater personverninnstillingene dine

Gjennomgå personverninnstillingene på de relevante digitale plattformene og sørg for at de er konfigurert for å gi deg best mulig beskyttelse. Vær oppmerksom på hvilke opplysninger som er synlige for andre brukere.

Vær oppmerksom på svindelforsøk

Vær skeptisk til uventede henvendelser, mistenkelige koblinger eller forespørsler om ytterligere personlig informasjon.

Hold deg oppdatert

Følg med på nyheter og kunngjøringer fra plattformene du bruker, samt personvernlover og retningslinjer. Dette holder deg informert om de siste utviklingene innen personvern og datasikkerhet, slik at du kan tilpasse dine egne praksiser og beskytte dine personlige opplysninger på en mer effektiv måte. Ved å være oppdatert kan du også være bedre rustet til å identifisere og håndtere potensielle risikoer og trusler som kan påvirke dine personlige opplysninger.

Ta kontakt med berørte parter

Hvis lekkasjen involverer andre mennesker, for eksempel venner eller kolleger, ta kontakt med dem og informer dem om situasjonen. Gi veiledning om hva de kan gjøre for å beskytte seg selv.

Ved brudd eller mistanke om brudd på personvern og GDPR kan du kontakte følgende instanser:

  1. Plattformleverandører: Hvis bruddet på personvern har skjedd på en digital plattform, for eksempel sosiale medier eller nettjenester, kan du kontakte plattformleverandøren direkte. De har ofte mekanismer og retningslinjer for å håndtere personvernbrudd og ta affære.

  2. Personvernombud: Mange organisasjoner har et personvernombud som er ansvarlig for å håndtere personvernhenvendelser og sikre etterlevelse av personvernlovgivningen. Kontakt personvernombudet i den relevante organisasjonen.

  3. Datatilsynet: I mange land finnes det en offentlig tilsynsmyndighet for personvern, for eksempel Datatilsynet i Norge. Du kan kontakte slike tilsynsmyndigheter for å rapportere brudd på personvern og få veiledning om dine rettigheter og mulige tiltak. Her finner du en oversikt over hvilke brudd som skal meldes til datatilsynet. 

  4. Juridisk rådgiver: Hvis bruddet på personvern har alvorlige konsekvenser eller involverer juridiske spørsmål, kan det være lurt å søke råd fra en advokat, politi eller juridisk ekspert som er spesialisert innen personvern og GDPR.

Ved brudd på personvern er det viktig å ta kontakt med relevante instanser og søke veiledning for å beskytte dine rettigheter og håndtere situasjonen på en hensiktsmessig måte.

Dette settet med huskeregler kan bidra til å håndtere uønskede hendelser knyttet til personvern og datalekkasjer. Ved å følge disse stegene i kronologisk rekkefølge, kan du håndtere situasjonen på en systematisk og effektiv måte for å beskytte dine personlige opplysninger og begrense potensielle skader.